Бременност и орално здраве

Бременност и орално здраве

Бременността е период, в който жената трябва да е особено грижовна и внимателна към своето здраве и благополучие. Много жени обаче не знаят за връзката, която съществува между оралното и системното им здраве, както и как може да влияе оралното им здраве върху растящото бебе в корема. Здравните специалисти трябва да припознят значението и важността на доброто орално здраве и да се стараят денталната здравна помощ да достигне до бременните жени и децата в ранна възраст.

Бременните жени трябва да знаят, че денталният преглед по време на бременност е безопасен и важен за здравето им и бъдещото бебе. Професионалното почистване на плака и зъбен камък, както и лечението на кариесите е препоръчително да бъде направено преди периода на бременността, но ако сте пропуснали да направите тези визити, дори в периода на бременността тези манипулации не крият рисковe.

Бременността е период, в който трябва да сте особено стриктни в спазването на основните правила за устна хигиена. Те включват:

 1. Почиствайте зъбите си с флуорна паста за зъби два пъти на ден;
 2. Сменяйте четката за зъби на всеки 3  месеца (или по-често, ако четката е изтъркана или сте боледувала);
 3. Почиствайте между зъбите ежедневно с конец или орален душ;
 1. Изплаквайте преди лягане с разтвор за уста (без съдържание на алкохол или хлорхексидин);
 2. След ядене дъвчете дъвка, съдържаща ксилитол. Ако повърнете, изплакнете устата си с чаша вода, за да спрете киселинната атака върху зъбите ви;
 3. Хранете се правилно;

Стриктната орална хигиена трябва да продължи и след раждането на бебето. Съвременните доказателства показват, че повечето малки деца се заразяват с бактериите, причиняващи кариес (mutans streptococci и лактобацили) от своите майки. Това става чрез така наречения контакт „уста-уста“. Подобряването на оралното здраве на бременните и младите майки чрез реализирането на здравни дентални консултации може да намали предаването и заразяването с тези  бактерии от майката на детето като по този начин се забави или предотврати появата на кариес у  малкото дете.

Правилата за редукция на контактите „уста-уста“ са следните

 • Не целувайте детето си по устата, ръцете и крачетата;
 • Не опитвайте млякото/храната на детето с неговата лъжичка/прибори;
 • Не сдъвквайте/раздробявайте храната на детето;
 • Не облизвайте приборите на детето;
 • Спазвайте отлична лична орална хигиена;
 • Спазвайте отлична хигена на гърдата – измивайте преди и след всяко кърмене;

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.