Как да почиствате устната кухина на своето новородено бебе?

Как да почиствате устната кухина на своето новородено бебе?

Още веднага след раждането е желателно да започнете с почистването на устната кухина на своето бебе, макар, че още няма зъби. След всяко хранене (кърмене или  адаптирано мляко със шише) избърсвайте внимателно венците на вашето бебе с чиста, намокрена с дестилирана или преварена вода марля или специален текстилен напръстник.

Първа стъпка – „хигиенни средства“

Ще са ви нужни еднократни стерилни марлични или специален гумен или текстилен напръстник. В аптечната мрежа съществува голям избор от подобни хигиенни средства.

Втора стъпка – „измити ръце“

Не забравяйте преди да започнете с оралната хигиена на своето бебче да измиете старателно ръцете си с вода и бебешки сапун, за да не заразите бебете с различни бактерии.

Трета стъпка – „поставете на пръста“

Увийте еднократната марля около показалеца си или поставете напръстника за многократна употреба на същия пръст на дясната си ръка. Намокрете с преварена/дестилирана или специална бебешка вода от аптека.

Четвърта стъпка –  „готови за масаж“

Най-добрата позиция на тялото при извършване на орална хигиена е бебето да лежи  в скута ви. От тази поза ще виждате директно в устата на детето.

Петта стъпка –  „ докосване на устна“

Когато поставите пръста си близо до устната на бебето, то съвсем сигурно ще отвори устата си,  защото мисли си, че ще го храните. Бъдете търпеливи и внимателни, това е нещо ново за вашето бебе, така че не се отказвайте.

Шеста стъпка –  „процедурата“

Внимателно поставете пръста си в устата на бебето. Обтрийте леко и нежно горната и долната зъбни дъги на бебето. Не е необходимо да използвате натиск или да търкате продължително. Не се изненадвайте, ако бебето не е съгласно с вашето действие и покаже нежелание да сътрудничи. Говорете нежно на бебето си през цялото време – вашият глас и усмивка ще го успокоят. Използвайте  неговата любима играчка, за да го забавлявате и разсейвате по време на оралната хигиена.

На разположение сме за  вашите допълнителни въпроси или при нужда от индивидуално обучение и демонстрация.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.